Omgeving

Bootverhuur
Per appartement is het mogelijk een boot te huren. De boot is uitgerust met een 4 pk benzinemotor. In de boot is ruimte voor maximaal 4 personen. Het is leuk om met de boot naar zwemgelegenheden in de omgeving te varen, of om gewoon ergens het anker uit te gooien op een meer. Voor vissers een mogelijkheid bij uitstek om naar een mooie plek te varen.

Visgelegenheid
De omgeving van Belt-Schutsloot is bij uitstek geschikt om te vissen. Er zijn diverse leuke en rustige stekjes te vinden. Bij de appartementen kunt u een motorboot huren. De appartementen liggen aan het het meer, dus kunt u direct in de boot stappen.

Arembergergracht te Belt-Schutsloot

 Schaatsen
Als er voldoende ijs ligt, worden er diverse schaatstochten in de omgeving georganiseerd. Vanaf de appartementen is de mogelijkheid in vele richtingen te schaatsen, bijvoorbeeld naar Giethoorn.

Schaatsen

Gondelvaart Belt-Schutsloot

Begin augustus staat Belt-Schutsloot in het teken van de jaarlijkse Gondelvaart. Traditioneel varen versierde en verlichte boten op de 2e vrijdagavond in augustus door het dorp. Een sprookjesachtig geheel. Boven het meer wordt een groots vuurwerk afgestoken.

12419136124_dfe7f2c6b2
Gondelvaart Belt-Schutsloot

Tijdens de week voorafgaande aan het dorpsfeest, zijn door het hele dorp verlichte tuinen te bewonderen in het kader van de tuinenwedstrijd.

Tuinenwedstrijd

 

Activiteiten in de regio

Sfeervol waterdorp Belt-Schutsloot

Het rustieke waterdorp Belt-Schutsloot, gelegen midden in het natuurgebied “De Wieden”, wordt omringd door uitgestrekte meren, vaarten en rietkragen.

Dit pittoreske waterdorp is ontstaan uit twee met elkaar verbonden dorpen Zandbelt en Schutsloot, waarvan de bevolking eeuwenlang leefde van de turfwinning.

Toen rond 1920 de turf opraakte, schakelde men over op de rietteelt. Het turfwinnersdorp lag lange tijd geïsoleerd van de buitenwereld; vervoer ging over het water, met de karakteristieke punters. Pas in 1930 werd Belt- Schutsloot bereikbaar via een fietspad, maar het duurde nog tot 1959 voordat een asfaltweg het dorp per auto bereikbaar maakte.

Om het dorp heen liggen het Kleine Belterwijde, het Schutsloterwijde en het Boschwijde. Haaks op de historische Schutsloot, die het dorp doorsnijdt, ligt de Arembergergracht, genoemd naar Johan de Ligne, graaf Aremberg. Deze liet de gracht graven tijdens de Spaanse verheersing.Ten westen van de Arembergergracht liggen de Schinkellanden met het Dirkswijde, een fraai natuurgebied met een ongekend rijke flora en fauna. Zo zijn er o.a. wilde orchideeën, waterlelies, purperreigers, otters, roerdompen en reeën.

De kop van Overijssel/ WaterReijk Weerribben Wieden

De Weerribben- Wieden is het grootste laagveengebied van Noord-West Europa. Dit beschermde natuurgebied in de Kop van Overijssel is ontstaan door het op grote schaal afgraven van het veen. Op sommige plaatsen werden door wind en golven de oevers weggeslagen, waardoor talloze veenplassen ontstaan zijn. Het resultaat is een uitgestrekt merengebied, omgeven door rietland en moerasbos.

De Kop van Overijssel heeft in totaal meer dan vierhonderd kilometer vaarwater, geschikt voor zeilboot, kano, motorboot of punter. De  meren zijn natuurlijk ook geschikt om te zwemmen, surfen, waterskieën, maar ook om te vissen. ‘s Winters vormen de uitgestrekte plassen een uitdaging voor de schaatsliefhebber.