Historie en omgeving

De Weerribben- Wieden is het grootste laagveengebied van Noord-West Europa. Dit beschermde natuurgebied in de Kop van Overijssel is ontstaan door het op grote schaal afgraven van het veen (turf). Op sommige plaatsen werden door wind en golven de oevers weggeslagen, waardoor talloze veenplassen ontstaan zijn. Het resultaat is een uitgestrekt merengebied (“De Wieden”), omgeven door rietland en moerasbos.

Om het schilderachtige waterdorp Belt-Schutsloot liggen het Kleine Belterwijde, het Schutsloterwijde en het Boschwijde. Haaks op de Schutsloot, die het dorp doorsnijdt, ligt de Arembergergracht, genoemd naar Johan de Ligne, graaf Aremberg. Deze liet de gracht graven tijdens de Spaanse overheersing. Ten westen van de Arembergergracht liggen de Schinkellanden met het Dirkswijde, een fraai natuurgebied met een ongekend rijke flora en fauna. Zo zijn er o.a. wilde orchideeën, waterlelies, purperreigers, otters, roerdompen en reeën.

Belt-Schutsloot is ontstaan uit twee met elkaar verbonden dorpen Zandbelt en Schutsloot, waarvan de bevolking eeuwenlang leefde van de turfwinning. Toen rond 1920 de turf opraakte, schakelde men over op de rietteelt. Het turfwinnersdorp lag lange tijd geïsoleerd van de buitenwereld. Vervoer ging over het water met de karakteristieke punters. In 1930 werd Belt-Schutsloot bereikbaar via een fietspad. Pas in 1959 via een asfaltweg voor auto’s.

Gondelvaart

Begin augustus staat Belt-Schutsloot in het teken van de jaarlijkse Gondelvaart, sinds 2021 Unesco-erfgoed. Versierde en verlichte boten varen op de 2e vrijdagavond in augustus door het dorp. Ook zijn overal verlichte tuinen te bewonderen. Boven het meer wordt een groots vuurwerk afgestoken, een sprookjesachtig geheel.

Activiteiten in de regio